Fsh

Hvad man dog finder når man surfer på nettet!

Af Álvur Danielsen og Jan Krolak

 

Det er helt utroligt hvad man kan finde af oplysninger om perfins når man surfer på nettet. Søger man f.eks., på Fyns Frimærke Service under Google som jeg har gjort det dukker der denne overskrift op: Fyns Frimærke Service: Nyopdaget færøsk perfin ”FSH”.

Så langt så godt, men det bliver bedre endnu for aktiverer man overskriften vises også dokumentationen for hvem brugeren af denne ny opdagede færøske perfin er nemlig kuvertens for- og bagside hvoraf man på bagsiden kan læse navnet på kuvertens afsender: P/f Føroya Handilsvirki A/S, Malmøgade 9, København Ø.
Tillige med denne oplysning, også lidt firmahistoriske oplysninger, og et aftryk af perfinbilledet ”FSH”.

Jeg ved ikke hvem der har selve dokumentationen, jeg har den ikke selv, og vise denne der er afbilledet under Fyns Frimærke Service: Nyopdaget færøsk perfin ”FSH” kan jeg ikke, alene af den grund, at vedkommende der ejer dokumentationen jo har ophavsretten, hvilken man så absolut må respektere. Meen, men, jeg har da forespurgt mig for rundt omkring, desværre uden respons, og det er derfor nu mit håb, – at vedkommende der har dokumentationen, – læser disse linier, – kontakter mig med en skriftlig tilladelse til, – at bringe kuvertens for-og bagside her i dette forum, – så hermed en bøn til vedkommende ejer!

Det, jeg kan gøre er, at jeg kan vise et retvendt og et spejlvendt aftryk af perfinbilledet ”FSH” som er registeret med perfinnummer F46 i opslagsværket ”Danske perfiner” For den seriøse samler” hvor brugsperioden: 04. 1954 – 11. 1955 og hjemstedet København er kendt, men ikke brugeren.

Den sidste hurdle, den sidste brik, jeg stod og manglede i puslespillet var naturligvis den originale firmahistorie, og her fik jeg en uvurderlig hjælp af Álvur Danielsen på Færøerne som efterforskede firmaet P/f Føroya Handilsvirki A/S, tilhørsforhold til Færøerne, og det gav virkelig pote, en firmahistorie af de rigtige gode som han efterfølgende sendte til mig, og som jeg nu har den glæde at præsentere for de interesserede perfinsamlere herunder:

Vedr. perfin F46 ”FSH” fra P/f Føroya Handilsvirki A/S, Malmøgade 9, København Ø.

Dette firma blev stiftet af færingen Petur Hentze Weihe eller bare ”Hensar” (født 8.4.1910 – død 12.4.1988) og danskeren Folmer Steen-Buch Hansen samt dennes kone. Hendes navn ved jeg ikke.
Firmaet havde hjemsted i Danmark, hvor det blev stiftet i 1949. I slutningen af 1960´erne blev det nedlagt.

Firmaet stod for en del import til Færøerne, hvor Hensar var en ”altmuligmand”. Han var skomager, handelsmand, og medlem af diverse offentlige nævn samt lagtingsmand for Sambandsflokkin 1946 – 1950.
På Færøerne solgte Hensar bl.a. ”Kavo” oljeklæder (regntøj) og gummistøvler og havde agentur at sælge ”Tretorn” støvler, hvilket gav ham mange penge. Hensar var skibsreder og havde også P.H. Weihe Timburhandil (tømmerhandel).

Brevet fra P/f Føroya Handilsvirki A/S, som også er stemplet i Thorshavn og sendt til ”Hr. Købmand Hans Iversen, Kvivig” er nødvendigvis ikke et forretningsbrev. Hensar og Hans Iversen var nemlig meget gode venner. De var begge to også valgt ind på Føroya Løgting (Lagtinget) samtidigt for Sambandsflokkin (Samhørighedspartiet).

Spørgsmålet er så hvad ”FSH” står for? At ”F” står for Føroya (Færøerne) og ”H” for Handilsvirki (handelsforetagende) forekommer indlysende; men spørgsmålet er så, hvad står ”S” for? Dette spørgsmål fik jeg ikke et entydigt svar på. Et rent gæt kom fra mine kilder, at dette ”S” måske stod for ”Sørvágur”, som var Hentsar´s hjembygd.

Der er på Færøerne ikke kendskab til perforeringsmaskinen og dennes brug; men det antages, at denne var i København og kom aldrig til Færøerne.

Som et kuriosum kan nævnes, at Hensar var en ivrig frimærkesamler. Efter hans død blev frimærkesamlingen solgt på auktion hos BR, Bruun Rasmussen København.

Kilder: Sørvágur og sørvingar (Sonni Jacobsen, 1996) samt Telefonsamtaler med ”Hensar´s” to sønner Eilif Hentze og Heri Hentze.

Tak til Álvur Danielsen, Færøerne for uvurderlige oplysninger.